światła led

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzyzakp
    L&K
    • 2013
    • 1016
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

mayeros, to co wrzuciles to nie sa ledy. To sa p. mgielne i statyczne doswietlanie zakretow - wszystko na normalnych zarowkach, a nie ledach
    LEDy w RS sa tylko w lampie, bo RS w standardzie ma Xenons z AFS i ledami jako dzienne + swiatla stop w technologii LED.

Moja O3 RS

Komentarz

• algi
      Ambiente
      • 2014
      • 214
      • Octavia III combi (5E5)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A czy na pewno w reflektorach jest to LED?
      Ja widzę w pewnym programie że te paski są podswietlane żarówkami W5W... weryfikował ktoś to?
      algi
      O3 Combi 1.4TSI Elegance + AMAZING + KESSY

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Długi pasek poziomy jest w LED
        Krótkie paski wzdłuż lampy sa W5W i u mnie jest Philips Blue
        Halegen w RS to są dwie żarówki H8 (bodajże).
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• Dodi
          Ambiente
          • 2014
          • 129

Ori xenony sa do ogarnięcia - jako pierwszy retrofit zrobił Rrobert, ja jestem jako drugi w kolejce :szeroki_usmiech . Zakupiony już mam cały komplet, wymienionego w ASO Gateway'a i teraz tylko wymiana samych lamp i pociągnięcie wiązki kabli, a kodowanie dzięki uprzejmości i wiedzy kolegi Rroberta. Innymi słowy da się i myśle że niebawem i ja będę mogł sie pochwalić xenonami ops:

Komentarz

• raczek504
            Classic
            • 2015
            • 7

Witam,
            Dołączę się do tematu.
            Mam pytanie czy ktoś już może posiada takie lampy i jak to się sprawuje i czy w ogóle można taki zabieg wykonać?
            Link do filmu:
            W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Link do sklepu:

Nie mogę usunąć ops:

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

raczek504, napisałeś w złym dziale - tu rozmawiamy o OIII
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• pckaziu
                Classic
                • 2007
                • 4
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Chciałbym wymienić lampy przeciwmgielne na coś co jest zbliżone barwą do xenonu i ledu który mam w lampach drogowych (elegance + amazing). Przy doświetlaniu zakrętów żółte żarówki wyglądają żałośnie na tle tych wyżej.

Komentarz

• mufel
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 194

Zamieszczone przez pckaziu
                  Chciałbym wymienić lampy przeciwmgielne na coś co jest zbliżone barwą do xenonu i ledu który mam w lampach drogowych (elegance + amazing). Przy doświetlaniu zakrętów żółte żarówki wyglądają żałośnie na tle tych wyżej.
                  Mam takie same odczucia, tylko żeby nie przegiąć i nie zrobić wioski, ale rzeczywiście żółte światło wygląda fatalnie w połączeniu z xenonem.

Komentarz

• mac_aaron
                    Elegance
                    • 2012
                    • 984
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Było już wałkowane i tu na OCP i na Briskoda, także szukajcie a znajdziecie. Z tym, że najlepsze na przeciwmgielne są właśnie żółte żarówki.

Komentarz

• marniak
                      Classic
                      • 2015
                      • 10

Zamieszczone przez Dodi
                      Ori xenony sa do ogarnięcia - jako pierwszy retrofit zrobił Rrobert, ja jestem jako drugi w kolejce :szeroki_usmiech . Zakupiony już mam cały komplet, wymienionego w ASO Gateway'a i teraz tylko wymiana samych lamp i pociągnięcie wiązki kabli, a kodowanie dzięki uprzejmości i wiedzy kolegi Rroberta. Innymi słowy da się i myśle że niebawem i ja będę mogł sie pochwalić xenonami ops:
                      udało Ci się może przerobić na xenony? Bo miałeś się pochwalić, ale coś nie widzę
                      ja niestety zamówiłem auto bez xenonów z LED (czego b.żałuję) i zastanawiam się nad możliwością przerobienia zwykłych lamp na LED. Patrząc na allegro, są do kupienia używane lampy Xenon z LED w b.dobrych cenach. Pytanie jak to przerobić jeśli się nie ma spryskiwaczy tak, jak ja...

mógłbyś się podzielić szczegółami? No i co w ogóle na to gwarancja? Mam 2-miesięczne auto...

Komentarz

• Dodi
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 129

marniak, jak najbardziej, swiatla juz sa wymienione. Ja osobiscie nie ma spryskiwaczy na reflektpry gdyz do tego musialbym wymienic centralna elektryke oraz zderzak i ten temat odpuscilem od razu. Aby dzialaly Ci ori xenon, musisz zmienic Gateway'a, nastepnie znalesc "normalnego", czytaj kumatego goscia w ASO w celu zakodowania online gatewy'a z wersji high line. Jak juz to ogarniesz, to nalezy zmienic swiatla oraz pociagnac nowa instalacje z przejsciowkami ze zwyklych swiatel na xenon do sterownika AFS, ktorego rowniez musisz dokupic Do AFSa ciagniesz instalacje z czujnikow samopoziomowania swiatel (trzeba je dokupic oraz zamontowac z przodu i z tylu), po czym wszystko odpowiednio zakodowac Jezeli nie masz czujnika zmierzchu to aby dzialal AFS to musisz zmieńic czujnik pod lusterkiem na szybie oraz przelacznik swiatel z trybem auto.
                        To tyle pokrotce, ale najwazniejsze to aby ktos Ci to zakodowal i odpowiednio pociagnal instalacje - u mnie ogarnial to kolega Rrobert, ktory udowdnil ze jednak sie da
                        Pozdrawiam

Komentarz

• antek
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 121

ojapie.... ale rzeźby :shock: :roll: dobrze było brać pakiet amazing z ksenonem odrazu przy kupnie :lol: ops:

Komentarz

• Dodi
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 129

Zgadza sie, zawsze lepiej od razu zamowic, ale tak szczerze to nie taki diabel straszny....

Komentarz

• marniak
                              Classic
                              • 2015
                              • 10

antek, jasne, że dobrze by było brać amazing. Oczywiście razem z wersją Style. Niestety, jak pisałem, nie pomyślałem o tym, a kupowałem na dość wariackich papierach i szybko się zdecydowałem. Doradca salonu Skody, też nie zaproponował, bo pewnie by mnie namówił na wzięcie Style zamiast Ambition. Do tego wyszłoby pewnie taniej niż dokładać i z dodatkami pakietu amazing dla style. Szkoda, ale mam dwumiesięczne auto, więc już nic nie poradzę...

Dodi, dzięki za odpowiedź, nie ukrywam, że brzmi to dosyć hardcore'owo...
                              musiałbym kupować wszystko to co piszesz, bo nie mam nawet AFS, czujnika zmierzchu itp. Ok, xenony z LED na allegro można do 800zł za komplet kupić, przełącznik świateł za 100zł. Oczywiście wszystko używane... Ale co z resztą? Możesz powiedzieć ile Ci wyszły w przybliżeniu całkowite koszty? Też kupowałeś używane części? W sumie zamieniać u mnie dwumiesięczne części (400km przejechane, więc w zasadzie nowe) na używane to tak sobie...
                              No i pytanie co z gwarancją? ja mam 4-letnią, nie chciałbym stracić...
                              A jak brak spryskiwaczy (osobiście nie potrzebuję) mają się do prawa? Czy to legalne? Bo było kiedyś, że dla xenonów prawo wymaga spryskiwaczy i układu samopoziomującego.

Komentarz

• Dodi
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 129

Kompletnych xenonow z osprzetem (zarniki, przetworniki etc) to za 800zl moze kupisz sztuke,ale naprwno nie komplet. Ja za swiatla zaplacilem okazyjńie 1400zl, AFS ok 100zl, przelacznik swiatel 80zl, wtyczki, kable itp ok 100zl, czujniki poziomowania 2szt po ok 100zl za szt, czujnik zmierzchu 100zl, gateway ok 100 € z przesylka, wymiana gateway i programowanie w ASO 300zl. Chyba to tyle, mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialem.
                                Gwarancja? Hmm, jak Ci cos ze swiatlami sie uszkodzi, to gwar nie masz, ale kazde ASO inaczej do tego podchodzi, ja z polecenia jezdze do innego ASO, gdzie jest "normalny" doradca i wie co jest na rzeczy
                                Do xenonow zgodnie z prawem musza byc spryskiwacze, ale tak jak pisalem odpuscilem temat, bo to dosc duze dodatkowe koszta, a sprawa malo uzyteczna i dla mnie niewazna ...
                                Czesci oczyiwsocie uzywki i takie ceny Ci podalem jak placilem.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Dodi, Do pierwszego upierdliwego patrolu drogowki :wink:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• antek
                                    Ambiente
                                    • 2012
                                    • 121

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Dodi, Do pierwszego upierdliwego patrolu drogowki :wink:
                                    na 99% żaden patrol nie podejmie tematu, O3 to świeże auto, większość niebieskich będzie myślała że to seria.

Komentarz

• marniak
                                      Classic
                                      • 2015
                                      • 10

Dodi, dzięki za szczegółowy opis!
                                      To fakt, nie zwróciłem uwagi, że 800zl za lampy to tylko w sumie klosze plus pasek LED, bez wyposażenia.
                                      Znalazłem najtaniej używane za ok. 900zl za sztukę lub nowe za 2600zł (za komplet prawy i lewy od daniel628 z allegro).
                                      Nie ukrywam, że jest troche z tym roboty, tak jak to opisujesz, a i znalezienie niektórych elementów (gateway, AFS, czujnik zmierzchu) nie jest łatwe. A nie zastanawiałeś się, żeby zlecić zrobienie tego? Kiedyś pisałeś o jakiejś firmie z Mazowsza co się tym trudni.

Ogólnie cena tej całej zamiany jest całkiem ok, tylko ja się najbardziej boje utraty gwarancji. Mówisz, że to zależy od kumatego gościa z ASO, tylko gwarancje, assistance itp są na całą Polskę. Co gorsza, biorąc pod uwagę jaka teraz elektronika jest badziewna, jak mi się zepsuje coś z nią, nie wiem, podnoszenie szyb, alarm, sterowanie czymkolwiek, to obawiam się, że ASO stwierdzi, że to wszystko przez moje modyfikacje w komputerze (nawet jeśli to będzie brednia). A jednak 4-letnia gwarancja to zawsze coś...

Jestem na siebie mega wkurzony (i trochę też na sprzedawce w Skodzie, że nie zaproponował mi wersji Style z innymi dodatkami w cenie samych świateł do wersji Ambition - narzekałem, że 4700zł za same światła to dużo) jak patrze na te żółte, staro wyglądające światła. Jakbym jeszcze raz zamówił auto, to na pewno bym dołożył te 5k do Style z Amazing.... A tak to mam miesięczne auto, które kupiłem na 10 lat i się wkurzam...
                                      Bo samo auto, w kolorze srebrnym bardzo mi się podoba i nawet silnik 1.2 110km jest wystarczający (przesiadłem się z Fabii 60km wszystko jest szybsze). A właśnie jak ktoś tu pisał ledowe światła dodają nowoczesności autu.
                                      W sumie to nawet bardzie mi zależy na LEDach niż na ksenonach. Ale tu nawet zwykłych soczewkowych świateł nie ma. Moj ojciec kupił 208-mkę 3 lata temu i ma super te przednie światła. A tutaj kurde polonez... Jeszcze brakuje, żeby się zaśniedziały reflektory!
                                      Dobra, dosyć żali

Mam jeszcze pytanie czy masz system poziomujący? Czujniki widziałem na liście Twoich zakupów, ale to tylko dla oszukania komputera czy to działa? Czy te reflektory doświetlają też zakrety?

A skoro nie masz spryskiwaczy, to myślisz, że nie będziesz miał problemów z przejściem przeglądu rejestracyjnego? Jak w końcu Ci się zaczną. O drogówkę bym się nie obawiał.

Komentarz

• krzyzakp
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1016
                                        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

marniak, w O3 były/sa 3rodzaje reflektorow:
                                        - zwykłe halogeny - opcja "polonez"
                                        - biksenon z AFS i doswietlaniem zakretow
                                        - biksenon z AFS, doswietlaniem zakretow i LED

Czyli jak chcesz miec koniecznie ledy, to aktywne doswietlanie zakretow bedziesz mial. Dodatkow p.mgielnymi mozesz miec statyczne doswietlanie - całkiem fajna sprawa, bo wlaczaja sie tylko przy malej predkosci i faktycznie w nocy doswietlaja sporo Choc niektorzy beda narzekac ze nie potrzebne i brzydko wyglada, bo na zolto swieci.. Jak dla mnie - niech swieci, bo zalezy mi by w mgle te swiatla spelnialy swoja role, a mam wrazenie ze LEDy do mgły sie nie nadaja...

Moja O3 RS

Komentarz

• marniak
                                          Classic
                                          • 2015
                                          • 10

nie, nie zależy mi na doświetlaniu zakrętów. Raczej pytam z ciekawości podobają mi się LEDy, bo auto wygląda nowocześnie. A te "poldolotowate" światła do jazdy dziennej tuż przy grillu działają mi na nerwy Może chociaż zmienię na białe, jak Ironik.
                                          Mówisz o funkcji corner? Też jej nie mam, ale to się słyszałem da doprogramować, więc może kiedyś kupię kabel i spróbuję się pobawić.

Komentarz

• mac_aaron
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 984
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Właściwie to Ty siedzisz w środku i tego nie widzisz, więc najlepiej olać i nie mysleć jak auto wygląda z przodu.

Komentarz

• Dodi
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 129

marniak, wszystko dziala jak w oryginale! Samopoziomowanie, xenon skretny AFS itp....
                                              W Płocku robią to na zasadzie wsadzenia reflektorów, adaptery to wtyczek i przeprogramowanie kompa, aby xenonony nie mrugały. Na tym koniec, czyli swiatla ori, ale dziala jak zestaw HID, a ja Ci pisałem o całości jak w oryginale....
                                              Pierwszy w PL ogarnął to Rrobert i to on wszystko mi wytłumaczył, poinstruował oraz przekodował itp, za co wielki szacun dla niego
                                              Pozdrawiam :lol:

Komentarz

• marniak
                                                Classic
                                                • 2015
                                                • 10

mac_aaron, hahaha no jakbym słyszał moją żonę powiedziała mi dokładnie to samo. Dodając jeszcze: "no nie, codziennie wałkujemy ten sam temat widzę. Nie widzisz tego co na zewnątrz, a co Cie obchodzi co widzą inni. W środku masz dokładnie to co chciałeś więc olej światła zewnętrzne"

Dodi, to myślę że z powodu tego, że boję trochę dupę robić to na gwarancji, odezwę się do Ciebie za 4 lata pozwolisz? Poprosiłbym Cię wtedy o info gdzie i co kupowałeś. Mam na myśli właśnie gateway, AFS, czujnik. Wtedy to będzie wymiana używki na używkę no i nie stracę już gwarancji
                                                A z przeglądami rejestracyjnymi się nie boisz? Za brak spryskiwaczy.

Komentarz

• Dodi
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 129

O przeglady sie nie martwie, w PL jest jak jest i nawet auta sprowadzane z zachodu zlozone w PL z przystankow autobusowych przechodza przeglady bez problemu, nie wspominajac juz o reszcie.
                                                  Zawsze moze umowic sie na wizyte w Plocku, wtedy w zasadzie nie ma zadnej ingerencji poza wyjeciem wtyczki i wymiana reflektorow, ktora wiaze sie z demontazem zderzaka
                                                  Jakbys chcial miec spryskiwacze reflektorow, to nalezaloby wymienic sterownik Bartnez (o ile dobrze pamietam nazwe) i dolozyc instalacje spryskiwaczy reflektorow, tak wlasnie zrobil Rrobert.

Komentarz

• marniak
                                                    Classic
                                                    • 2015
                                                    • 10

aha, czyli rozumiem, że gateway, AFS itp, są głównie po to, żeby mieć całą funkcjonalność właśnie AFSa?
                                                    Jeśli miałbym jechać do Płocka tylko po to, żeby mi zamienili lampy i założyli przejściówki, to pewnie i sam bym to ogarnął. Wtedy jak rozumiem lampy się w ogóle nie ruszają, nie poziomują itp. Po prostu są w jakimś ustawieniu i świecą?

Spryskiwaczy ja nie potrzebuje, tylko chodziło mi o te przeglądy czy da się przejść. Jakoś nie wyobrażam sobie, żebym kiedykolwiek korzystał ze spryskiwaczy jak mogę przetrzeć lampy szmatką. A do tego musiałbym wymienić też zderzak na ten z otworami, co już jest paranoją lekką w nowym aucie

więc myślę, że poczekam 4 lata do końca gwarancji i na pewno zrobię xenony z LEDami. No chyba, że wtedy będę miał już inne priorytety...

Albo jak się wkurzę to sprzedam teraz auto póki nówka i kupie jeszcze raz Style'a z Amazing i dodatkami które mam aktualnie. Ale to pewnie bym trochę stracił, choć na samej różnicy nie koniecznie, bardziej od nowa pełen pakiet ubezpieczenia, rejestracja itp... No i oczekiwanie 2 miesiące na nowe auto

Komentarz

Pracuję...